Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z czosnkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wieprzowiny 60 dag
wołowiny 40 dag
pieprz
sól
pieczarki 15 dag
cebula
jajko 2 szt.
czosnek 2 główki
pomidory 4 szt.
kostka rosołowa
olej 3 łyżki
mąka
natka pietruszki
melisa

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z czosnkiem

Bułkę namoczyć w wodzie. Wołowinę i wieprzowinę pokroić na kawałki i zemleć w maszynce razem z odciśniętą bułką oraz cebulą. Pieczarki drobno posiekać. Do masy mięsnej wbić jajka. Wymieszać i wyrobić na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Formować placki. Na każdym ułożyć oczyszczony ząbek czosnku. Formować pulpety. 2 posiekane ząbki czosnku i łyżeczkę mąki zrumienić na łyżce oleju. Wlać wodę, wrzucić kostkę rosołową, doprawić solą i pieprzem. Dusić 30 minut, posypać posiekana natką i melisą. Na patelni rozgrzać olej, pulpety obtaczać w mące i smażyć. Przed podaniem polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak