Pulpety z czosnkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wieprzowiny

    60 dag
  • wołowiny

    40 dag
  • pieprz

  • sól

  • pieczarki

    15 dag
  • cebula

  • jajko

    2 szt.
  • czosnek

    2 główki
  • pomidory

    4 szt.
  • kostka rosołowa

  • olej

    3 łyżki
  • mąka

  • natka pietruszki

  • melisa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułkę namoczyć w wodzie. Wołowinę i wieprzowinę pokroić na kawałki i zemleć w maszynce razem z odciśniętą bułką oraz cebulą. Pieczarki drobno posiekać. Do masy mięsnej wbić jajka. Wymieszać i wyrobić na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Formować placki. Na każdym ułożyć oczyszczony ząbek czosnku. Formować pulpety. 2 posiekane ząbki czosnku i łyżeczkę mąki zrumienić na łyżce oleju. Wlać wodę, wrzucić kostkę rosołową, doprawić solą i pieprzem. Dusić 30 minut, posypać posiekana natką i melisą. Na patelni rozgrzać olej, pulpety obtaczać w mące i smażyć. Przed podaniem polać sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat