Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z ciecierzycy z makaronem razowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron spaghetti 100 g
ciecierzyca 1 puszka
siemię lniane 2 łyżki
płatki owsiane 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
śmietana 18 proc 1 łyżka
cebula szalotka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z ciecierzycy z makaronem razowym

Kroki postępowania

1
Siemię lniane mielimy. Najlepiej w młynku do kawy - będzie zmielone na mąkę. Ja nie posiadam, więc mielę w blenderze. Nie robi różnicy, poza tym że len jest bardziej wyczuwalny.
Krok 1 - Pulpety z ciecierzycy z makaronem razowym foto
2
Przekładamy do miski i zalewamy ok. 3-4 łyżkami wody. Ostawiamy na 15 minut.
Makaron ugotować al dente według opakowania.
Krok 2 - Pulpety z ciecierzycy z makaronem razowym foto
3
Ciecierzycę z puszki odcedzić i zmielić na jednolitą masę. Przełożyć do większej miski.
Krok 3 - Pulpety z ciecierzycy z makaronem razowym foto
4
Doprawić solą, pieprzem ziołowym, czosnkiem niedźwiedzim i cebulą mieloną suszoną (jeśli nie ma pod ręką, użyć jednej cebuli szarotki bardzo drobno posiekanej).
Krok 4 - Pulpety z ciecierzycy z makaronem razowym foto
5
Dodajemy zmielone płatki owsiane.
Krok 5 - Pulpety z ciecierzycy z makaronem razowym foto
6
Dodać kurkumę i paprykę ostrą oraz sporą ilość majeranku.
Krok 6 - Pulpety z ciecierzycy z makaronem razowym foto
7
Dodajemy namoczone siemię lniane i wszystko razem mieszamy łyżką aż do połączenia składników. Jeśli ciasto nie chce się lepić dodać wody i oliwy z oliwek lub bułki tartej.
Krok 7 - Pulpety z ciecierzycy z makaronem razowym foto
8
Lepimy kulki w dłoniach - wielkości orzechów włoskich. Wykładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20 min. W połowie mieszając.
Krok 8 - Pulpety z ciecierzycy z makaronem razowym foto
9
Szybki sos pomidorowy - śmietanę, jogurt i koncentrat zmieszać w miseczce. Doprawić ulubionymi przyprawami.
Krok 9 - Pulpety z ciecierzycy z makaronem razowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 17.02.2017 16:13
smaczne i zdrowe, czyli tak jak lubię
Margo1 17.02.2017 09:02
Pulpety wyglądają bardzo ładnie
adelajda 13.02.2017 15:43
Ciekawe danie :)
ilka01 12.02.2017 16:54
pyszności :)
Mniam 12.02.2017 16:48
Coś dla mnie :) Pyszne i zdrowe pulpeciki.
mirosława4 12.02.2017 15:28
ciekawe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak