Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pulpety

ciecierzyca 1 szkl
cebula 1 szt
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
tłuszcz do smażenia

Sos

bulion 1/2 l
koncentrat pomidorowy 1 łyż
mąka 1 łyż
sól
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
Namoczoną ciecierzyce gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Mielimy w blenderze.
Krok 1 - Pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym foto
2
Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy do ciecierzycy. Następnie dodajemy jajko, 2 - 3 łyżki bułki tartej i przyprawy do smaku.
Krok 2 - Pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym foto
3
Dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 3 - Pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym foto
4
Bulion wraz z przyprawami i koncentratem zagotowujemy. Ostrożnie wrzucamy pulpeciki i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu. Pulpety wyjmujemy z bulionu łyżką cedzakową. Sos zagęszczamy mąkę i zagotowujemy. Pulpety polewamy sosem.
Smacznego!
Krok 4 - Pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 20.05.2015 08:15
Bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak