Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety wołowo - gryczane w sosie pomidorowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 300 g
kasza gryczana 1/2 szkl
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat do smaku
bulion 1 szkl
konentrat pomidorowy 2 łyżeczki
śmietanka 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety wołowo - gryczane w sosie pomidorowym

Kaszę ugotować na sypko. Wymieszać z mięsem i doprawić przyprawą do mięsa mielonego. Z masy formować małe kulki. Na patelni rozgrzać olej i zarumienic na nim pulpety. Zalać bulionem i dusić ok 10 min. Dodac koncentrat pomidorowy i dusić kolejne 10-15 min. Do szklanki wlać 3 łyżki sosu z patelni, dodac mąkę i śmietankę. Wymieszać. Tak przygotowaną mieszaniną zagęścić sos na patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jussta 08.11.2013 18:21
mniam mniam pychota !!!
Babciagramolka 08.11.2013 17:37
Bardzo mi się podoba pomysł takich pulpetów
malaczarna23 08.11.2013 15:57
smakowite pulpeciki:) no i sosik też pyszny
Sylwia26 08.11.2013 07:24
ale pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak