Pulpety wołowe z bananem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tym razem postanowiliśmy troszkę pojechać. Taka fuzja w Indiach na bank, by nie przeszła :P ale u nas już tak.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ligawa wołowa

    500 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • banan

    2 sztuki
  • sok z limonki

    2 łyżki
  • mąka

    4 łyżki
  • olej rzepakowy do smażenia

    100 mililitrów
  • cukinia

    100 gramów
  • marchew

    1 sztuka
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    1 łyżka
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • masło 82%

    1 łyżka
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso wyrabiamy z przyprawą i jajkiem.
Banany obieramy, kroimy na 1-1,5 cm kawałki, skrapiamy sokiem z limonki.
Bierzemy część farszu, owijamy każdy kawałek banana. Następnie pulpety obtaczamy w mące i lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmażamy na maśle. Dodajemy pomidory, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy mielony cynamon, wrzucamy pulpety i dusimy na niewielkim płomieniu przez 40 min.
Całość doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat