Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety wołowe w sosie kurkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 80 dag
włoszczyzna 1 pęczek
kurki 40 dag
mięso wołowe 250 g ( z kością)
śmietana 18 proc 100 g
ziele angielskie 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
kurkuma 1 łyżka
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat 1 łyżka
masło klarowane 1 łyżka
mąka 2 łyżki
woda 2,5 l
skrobia ziemniaczana 1 łyżka
Pieprz czarny Prymat w młynku

Porada

Jeżeli nie macie czasu na przygotowanie domowego bulionu do sosu, możecie użyć kostki rosołowej. Jednak polecam domowy bulion, jest bardziej aromatyczny i zdrowszy. Można przygotować go dzień wcześniej.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety wołowe w sosie kurkowym

Kroki postępowania

1
Wołowinę z kością wrzucamy do garnka, dodajemy obraną włoszczyznę, pieprz ziarnisty, ziele i liście laurowe. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez półtorej godziny (gdy zacznie się szumować, zdejmujemy pianę).
Krok 1 - Pulpety wołowe w sosie kurkowym foto
2
Kurki oczyszczamy, większe przekrawamy na pół
Krok 2 - Pulpety wołowe w sosie kurkowym foto
3
Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, przyprawą do wołowiny, czosnkiem granulowanym, majerankiem, papryką słodką i ostrą. Doprawiamy też solą i świeżo zmielonym pieprzem. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące.
Krok 3 - Pulpety wołowe w sosie kurkowym foto
4
W garnku roztapiamy masło klarowane i przesmażamy kurki przez 3 minuty. Wlewamy przecedzony bulion i wrzucamy pulpety (jeśli bulion ich nie pokrywa można uzupełnić wodą). Dodajemy kurkumę i dokładnie mieszamy. Gotujemy 20 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyławiamy pulpety, sos doprawiamy solą i pieprzem, stopniowo, ciągle mieszając rózgą wlewamy śmietanę. Następnie skrobię rozrobioną z wodą. Zagotowujemy, wrzucamy pulpety, gotujemy jeszcze 3 minuty. Smacznego!
Krok 4 - Pulpety wołowe w sosie kurkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 22.11.2017 19:13
Justi pyszny obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak