Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Pulpety

mięso mielone 1/2 kg
bułka 1 sztuka
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
mleko 1 szklanka
sól do smaku 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
przyprawa do zup 1 łyżeczka
bulion warzywny 1 litr
mąka pszenna 4 łyżki

Sos

wywar z gotowania pulpetów 1 szklanka
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
koperek 1/3 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
masło 2 łyżki
olej 1 łyżka
sól 1 szczypta
cukier 1 szczypta
sok z cytryny 1/2 łyżeczki

Porada

* Ponieważ 12 pulpetów to zdecydowanie za dużo dla nas dzielę je na porcje i mrożę razem z wywarem z ich gotowania . Potem na bazie tego wywaru robię różne sosy. Tym sposobem z jednego gotowania mam 3

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym

Kroki postępowania

1
Wlać do garnka wywar warzywny , przykryć i doprowadzić do wrzenia .
Bułkę zalać mlekiem.
Krok 1 - Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym  foto
2
Wyrobić masę na pulpety z mięsa, odciśniętej bułki, bułki tartej, jajka . Doprawić solą, pieprzem mielonym i przyprawą do zup w płynie.
Krok 2 - Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym  foto
3
Masę mięsna podzielić na porcje (mniejsze lub większe zależy jakie pulpety chcemy zrobić).
Uformować 12 pulpetów, obtoczyć w mące .
Krok 3 - Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym  foto
4
Wrzucać na wrzący wywar i gotować 20 minut.
Wyłowić łyżka cedzakową.
Krok 4 - Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym  foto
5
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i masło.
Wsypać połowę koperku i chwilę smażyć mieszając.
Posypać mąką - wymieszać.
Zalać wywarem z gotowania pulpetów zmieszanym ze śmietanką . Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Dodać pozostały koperek - zamieszać.
Włożyć pulpety. Dusić ok. 5 minut.
Pulpety podawać w sosie najlepiej z ryżem ( mnie do tego pasuje marchewka z groszkiem).

Krok 5 - Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 29.09.2015 00:10
bardzo lubimy
Kejti 07.05.2014 09:37
Fajne pulpeciki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak