Pulpety wieprzowe z kapustą w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    1/2 kg
  • kapusta czerwona

    200 gram
  • por (biała część)

    50 gram
  • czosnek

    2 ząbki
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    2 szczypty
  • olej do smażenia

    200 ml
  • mąka przenna

    2 łyżki
  • śmietana 12%

    2 łyżki
  • sos sojowy

    3 łyzki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    4 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 szczypta
  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • kajzerka

    1 sztuka
  • przecier pomidorowy

    150 gram
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos:

Wlewamy litr wody do rondelka i dodajemy kostkę rosołową, pieprz cayenne, i wyciśnięty ząbek czosnku i gotujemy 10 minut. Na koniec wlewamy do szklanki 1/3 wody i dodajemy mąkę i mieszany by zrobiła się zasmażka. Dolewamy do sosy na małym ogniu mieszając by nie było grudek. Wyłączyć po 2 minutach i dodać śmietanę.

Sznycle:

Siekamy bardzo drobno kapustę i pory i dajemy na patelnię z odrobiną oleju. Przyprawiamy pieprzem, kucharkiem do smaku i dolewamy sosu sojowego. Smażymy ciągle mieszając aż się przyrumieni czyli do 20 minut. Wkładamy do miski i dodajemy mięso, jajko i namoczoną w wodzie bułkę, która odciskamy z wody przy wyjmowaniu. Przyprawiamy. Robimy małe kuleczki na 2-3 cm i na wcześniej rozgrzanym oleju smażymy po 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu dodać do sosu, dokładnie wymieszać by sos zakrył pulpety i pozostawić na 10 minut by się przegryzło. Podawać od razu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rakow2 05.06.2011 15:43
trzeba uważać żeby nie jeść za dużo pulpetów bo potem można samemu wyglądać jak pulpet
Marta98 03.02.2011 20:54
pyszność
Allice 26.01.2011 12:42
bardzo dobre!
Ela20 05.01.2011 12:37
to cos dla mnie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat