Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso mielone wieprzowe
1/2 kg -
kapusta czerwona
200 gram -
por (biała część)
50 gram -
czosnek
2 ząbki -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
2 szczypty -
olej do smażenia
200 ml -
mąka przenna
2 łyżki -
śmietana 12%
2 łyżki -
sos sojowy
3 łyzki -
Kucharek przyprawa uniwersalna
4 łyżki -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1 szczypta -
kostka rosołowa
1 sztuka -
kajzerka
1 sztuka -
przecier pomidorowy
150 gram -
jajko
1 sztuka
Przepis i sposób przygotowania Pulpety wieprzowe z kapustą w sosie pomidorowym
Wlewamy litr wody do rondelka i dodajemy kostkę rosołową, pieprz cayenne, i wyciśnięty ząbek czosnku i gotujemy 10 minut. Na koniec wlewamy do szklanki 1/3 wody i dodajemy mąkę i mieszany by zrobiła się zasmażka. Dolewamy do sosy na małym ogniu mieszając by nie było grudek. Wyłączyć po 2 minutach i dodać śmietanę.
Sznycle:
Siekamy bardzo drobno kapustę i pory i dajemy na patelnię z odrobiną oleju. Przyprawiamy pieprzem, kucharkiem do smaku i dolewamy sosu sojowego. Smażymy ciągle mieszając aż się przyrumieni czyli do 20 minut. Wkładamy do miski i dodajemy mięso, jajko i namoczoną w wodzie bułkę, która odciskamy z wody przy wyjmowaniu. Przyprawiamy. Robimy małe kuleczki na 2-3 cm i na wcześniej rozgrzanym oleju smażymy po 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu dodać do sosu, dokładnie wymieszać by sos zakrył pulpety i pozostawić na 10 minut by się przegryzło. Podawać od razu.
Komentarze (4)