Przepis i sposób przygotowania na: pulpety wegetariańskie z serem w kokosowym curry
Kroki postępowania
Cebulkę pokroiłam w kostkę, a brokół same różyczki na drobno i podsmażyłam na oliwie. Następnie dodałam ugotowane w mundurkach ziemniaki obrane ze skórki i rozgniecione widelcem.
Na tym etapie przyprawiłam solą, pieprzem i kurkumą (można użyć przypraw wg własnego gustu). Po przestygnięciu dodałam mąkę kukurydzianą i zagniotłam ciasto.
Z ciasta wyodrębniłam kulki a do środka schowałam kostkę serka tofu, ale nadaje się każdy inny ser np. pleśniowy, kanapkowy, mozzarella, żółty itp. Lepiąc pulpety dobrze jest posmarować ręce oliwą, aby ciasto nie lepiło się do rąk. Takie kotleciki można smażyć na oliwie lub ugotować w sosie.
Ja proponuję zupę-sos kokosowe curry. Do wody wrzuciłam starty orzech kokosowy w ilości 4 łyżek stołowych, gotowałam 15 minut z liściem laurowym, solą, pieprzem, kolendrą, ususzoną papryczką chili i curry. Zagęściłam 1 łyżką mąki kukurydzianej.
Pulpeciki ugotowałam w kokosowym curry. Na końcu dodałam ugotowaną marchewkę dla ozdoby i 1 ziemniaka, bo się ostał. Bardzo smaczne danie. Jeśli ktoś nie lubi kokosa można pulpeciki ugotować np. w sosie pomidorowym (na ostatnim zdjęciu), też będą dobre.