Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie serowo-czosnkowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pulpety

mięso mielone 1/2 kg
otręby pszenne 3-4 łyż
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyż
czosnek 1 ząbek
ser żółty starty 3 łyż
sól do smaku
pieprz do smaku

Sos

serek topiony 400 g
pieczarki 1/2 kg
czosnek 2 ząbki
śmietana 1/2 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna 1 łyż
bulion 1 l
rozmaryn
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie serowo-czosnkowym

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na pulpeciki łączymy ze sobą. Zagniatamy. Formujemy średniej wielkości kulki. Pulpeciki wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy kilka minut. Następnie ugotowane wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej.
Krok 1 - Pulpety w sosie serowo-czosnkowym foto
2
Pieczarki oczyszczamy i myjemy. Osuszamy. Kroimy w średniej wielkości kawałki. Serek topiony kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Krok 2 - Pulpety w sosie serowo-czosnkowym foto
3
Do bulionu dodajemy pieczarki i czosnek. Gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy serek i na wolnym ogniu gotujemy co jakiś czas mieszając, aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę, chwilę podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem polewamy pulpety.
Smacznego!
Krok 3 - Pulpety w sosie serowo-czosnkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 08.11.2015 16:20
pomysł na pyszny obiad!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak