Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie pomidorowym z cukinią

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 250 g
cebula 1 szt
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
pieprz ziołowy XXL 1/2 łyżeczki
mąka
olej do smażenia 2 łyzki
bulion warzywny 250 ml
passata pomidorowa 250 ml
Czosnek staropolski Prymat 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1 szczypta
cukinia 1 mała
cukier
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie pomidorowym z cukinią

Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, przyprawy ( majeranek, sól, ¼ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki pieprzu ziołowego) i kilka łyżek zimnej wody. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy i formujemy z nich pulpety ( wielkość i kształt zależą od naszych preferencji). Pulpety obtaczamy w mące, podsmażamy na rozgrzanym oleju ( z każdej strony) i zalewamy gorącym bulionem. Całość chwilę podgrzewamy, dodajemy passatę razem z cynamonem i czosnkiem staropolskim. Po 15 minutach wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Gotujemy na średnim ogniu ( bez przykrycia ) do uzyskania przez nas ulubionej gęstości sosu. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 09.01.2016 10:12
lubię takie
Futka 09.01.2016 10:03
Świetne i smakowite pulpeciki :) :*

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak