Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie pomidorowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Pulpety

łopatka wieprzowa 1/2 kg
cebula
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól i pieprz
Czosnek suszony Prymat

Sos pomidorowy

bulion warzywny 1 szklanka
koncentrat pomidorowy
śmietana
sól i pieprz

Porada

Pulpeciki podawać z ziemniaczkami z wody i surówką lub ogórkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie pomidorowym

Bułkę namoczyć w wodzie przez ok. 10 min. Mięso zmielić z wcześniej podsmażoną cebulką, włożyć do większej miski razem z jajkiem, kajzerką, bułką tarą i przyprawami. Wszystko dobrze wymieszać, uformować niewielkie kuleczki i podsmażyć.

Bulion zagotować, włożyć pulpeciki i dodać przecier. Gotować na niewielkim ogniu przez ok 20 min, przyprawić i zmieszać ze śmietaną (nie gotować śmietany, ja popełniłam ten błąd i się sos lekko ściął).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak