Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie pieczarkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

mięso mielone 250 g
cebula biała 1
ząbek czosnku 1
jajko 1
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
mąka gryczana 1 łyżka

Sos pieczarkowy

cebula biała 1
pieczarki 20 g
śmietana 18 proc 1 szkl.
posiekana zielenina 1 garść tymianek , natka pietruszki ,
mąka pszenna 2 łyżki
masło 2 łyżki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Mięso mielone przekładamy do miski . Wbijamy jajko , siekamy cebulkę i czosnek . Namaczam kromkę chleba w ciepłej wodzie , odciskam dodaję do mielonego i przyprawiam .
Krok 1 - Pulpety w sosie pieczarkowym  foto
2
Formujemy kulki i obtaczamy w mące ziemniaczanej .
Krok 2 - Pulpety w sosie pieczarkowym  foto
3
Pieczarki oczyścić , pokroić
Krok 3 - Pulpety w sosie pieczarkowym  foto
4
pokrojone pieczarki dusimy na tłuszczu i podlewamy wodą .
Krok 4 - Pulpety w sosie pieczarkowym  foto
5
Do gotujące wody z pieczarkami dodajemy obtoczone pulpeciki . Gotujemy 30 minut.
Krok 5 - Pulpety w sosie pieczarkowym  foto
6
Śmietanę wymieszaną z mąką i szczyptą przypraw , dodać do pieczarek , wymieszać i podgrzewać na nie wielkim ogniu do chwili, gdy sos zgęstnieje .
Krok 6 - Pulpety w sosie pieczarkowym  foto
7
Doprawić do smaku i wymieszać z posiekaną zieleniną.
Krok 7 - Pulpety w sosie pieczarkowym  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak