Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie pieczarkowo-koperkowym z puree ziemniaczanym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso wieprzowe 300 g
bułka czerstwa 1
czosnek 2 ząbki
cebula 1
oregano
mąka
koperek 1
pieczarki 200 g
śmietana 18 proc
Imbir mielony Prymat
olej rzepakowy
jajko 1
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie pieczarkowo-koperkowym z puree ziemniaczanym

Kroki postępowania

1
do zmielonego mięsa dodajemy wcześniej namoczoną bułkę, startą cebulę, posiekane świeże listki oregano, jajko,wyciskamy ząbek czosnku i dodajemy sól i pieprz. Wszystko urabiamy rękami. Następnie lepimy pulpety i obtaczamy w mące i wkładamy do gotującej się wody. Zostawiamy pod przykryciem do gotowania ok. 7-9 minut
Krok 1 - Pulpety w sosie pieczarkowo-koperkowym z puree ziemniaczanym foto
2
Sos : kroimy pieczarki w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, dodajemy posiekany świeży koperek, szczyptę imbiru i doprawiamy do smaku, chwilę się pogotuje, następnie dodajemy kilka łyżek śmietany i staramy się nie doprowadzić do wrzenia tylko podgrzać.
Krok 2 - Pulpety w sosie pieczarkowo-koperkowym z puree ziemniaczanym foto
3
W międzyczasie gotujemy ziemniaki i po ugotowaniu robimy z nich puree z odrobiną śmietany :) Pyszny obiadek gotowy :)
Krok 3 - Pulpety w sosie pieczarkowo-koperkowym z puree ziemniaczanym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 16.10.2013 18:04
pyszne,uwielbiam takie pulpety
edzik 16.09.2013 20:50
pychota! bardzo lubię takie pulpety
Gary Michy 16.09.2013 20:34
Pulpeciki mniam mniam :)
IwonaDD 16.09.2013 18:21
pyszne pulpeciki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak