Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 600 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jajko 1 szt
cukinia
papryka czerwona 1,5
cebula czerwona 1 sz
papryka żółta 0,5 szt
pomidory 4 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
cukier 1 łyżka
bazylia
masło 3 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym

Kroki postępowania

1
Do miski wbijam jajko, dodaje mięso mielone, bułkę tartą, pieprz, sól, przyprawę kucharek, wyrabiam dokładnie, formuję pulpeciki, które gotuję 10 minut w osolonym wrzątku, następnie pozostawiam wyłowione na talerzu.
Krok 1 - Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym foto
2
Do rondelka wrzucam pokrojone na cząstki pomidory, które wcześniej były dokładnie umyte, dodaję szczyptę, soli i łyżkę cukru, duszę pomidory pod przykryciem przez 30 min. Następnie przecieram je przez sito.
Krok 2 - Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym foto
3
Na maślę podsmażam papryki, obraną cukinię i spażoną czerwoną pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiam warzywa sola, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką i bazylią.
Krok 3 - Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym foto
4
Do rozdrabniacza wlewam nasz przygotowany przecier z pomidorów, łyżkę koncentratu, i uduszone w maśle warzywa, całośc miksuję.
Krok 4 - Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym foto
5
Do wysokiego rondla wlewam sos paprykowo-pomidorowy, przekładam do niego pulpety i duszę wszystko jeszcze 10 minut, na koniec dodaję trochę śmietany.
Krok 5 - Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 03.05.2017 09:38
lubię takie pulpety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak