Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    600 g
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • cukinia

  • papryka czerwona

    1,5
  • cebula czerwona

    1 sz
  • papryka żółta

    0,5 szt
  • pomidory

    4 szt
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • pieprz czarny mielony

  • sól do smaku

  • cukier

    1 łyżka
  • bazylia

  • masło

    3 łyżki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym foto
Do miski wbijam jajko, dodaje mięso mielone, bułkę tartą, pieprz, sól, przyprawę kucharek, wyrabiam dokładnie, formuję pulpeciki, które gotuję 10 minut w osolonym wrzątku, następnie pozostawiam wyłowione na talerzu.
Krok 2 - Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym foto
Do rondelka wrzucam pokrojone na cząstki pomidory, które wcześniej były dokładnie umyte, dodaję szczyptę, soli i łyżkę cukru, duszę pomidory pod przykryciem przez 30 min. Następnie przecieram je przez sito.
Krok 3 - Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym foto
Na maślę podsmażam papryki, obraną cukinię i spażoną czerwoną pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiam warzywa sola, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką i bazylią.
Krok 4 - Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym foto
Do rozdrabniacza wlewam nasz przygotowany przecier z pomidorów, łyżkę koncentratu, i uduszone w maśle warzywa, całośc miksuję.
Krok 5 - Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym foto
Do wysokiego rondla wlewam sos paprykowo-pomidorowy, przekładam do niego pulpety i duszę wszystko jeszcze 10 minut, na koniec dodaję trochę śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anulka69 03.05.2017 09:38
lubię takie pulpety

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat