Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie koperkowym

5.0
(74)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
jajko 1 szt
sól
pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
koperek 1 szt
śmietana 3 łyżki
marchewka 1 szt
bulion 1 litr
mąka 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie koperkowym

Bulion zagotować z marchewką. Jeśli nie mamy bulionu możemy go zrobić z kostki, ale wiadomo, że prawdziwy jest lepszy i zdrowszy.

Mięso mieszamy z bułką tartą, jajkiem i doprawiamy. Formujemy kuleczki i obtaczamy w mące. Kiedy marchewka będzie miękka możemy wrzucać pulpety do bulionu. Kiedy wypłyną, czekamy jeszcze ok 3 minuty, aby nie były surowe. Wyciągamy.

Trochę bulionu odlewamy, mieszamy ze śmietaną, dodajemy koper i trochę wody. Zagotowujemy, zagęszczamy mąką - ok 2 łyżki rozmieszane wcześniej w wodzie.

Do sosu dodajemy pulpety i dusimy razem ok 10 minut.

Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzia 02.03.2023 23:46
A ile tego bulionu bo nie jest podane Uwielbiam takie wybrakowane przepisy
Doradca Smaku 06.03.2023 09:45
Litr bulionu. Uzupełniłem też informację w przepisie :)
Łucja1 02.11.2015 10:00
wspaniałe danie
Beata73 02.11.2015 09:58
pyszne drugie danie
anka1988 16.01.2015 22:15
świetna propozycja obiadowa!
Milka100 28.11.2013 14:48
UWIELBIAM DO ZIEMNIAKÓW
LoLa 01.04.2013 06:40
dawno takich nie jadłam
pestka 28.03.2013 16:08
to bardzo dobre danie
bgs1984 16.02.2013 10:40
mniam
marzenciak1985 16.02.2013 10:23
mniam
Margo1 14.01.2013 13:16
bardzo fajny przepis
pajbek 11.01.2013 16:37
jednym słowem: pyszne :-)
Alex_M 11.01.2013 15:11
pyszna klasyka!
IwonaKa 11.01.2013 13:44
smaczne,bardzo lubię takie do ziemniaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak