Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie koperkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
jajko 1 szt
cebula 1 szt
śmietana 2 łyżki
sól
pieprz
mąka 2 łyżki
koperek 1 pęczek
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
mleko 1/2 szkl
kajzerka 1 czerstwa

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie koperkowym

1. Cebulę drobno posiekac, zeszklic. Kajzerkę namoczyc w mleku. Mięso wymieszac (najlepiej wyrobic ręką) z jajkiem, kajzerką, cebulką i przyprawami. Następnie formowac niewielkie kule, obtoczyc w mące i usmażyc na rumiano.
2. W rondlu zagotowac około 2 szklanek wody (może byc tez bulion). W oddzielnym naczyniu wymieszac śmietanę z mąkami, dodac trochę gorącej wody z rondla i energicznie wymieszac. Całośc wlac do gotującej się w rondlu wody i dokładnie, szybko wymieszac, tak by nie powstały grudki. Dorzucic posiekany koper, a następnie pulpety, zagotowac. Przykryc pokrywką , wyłączyc gaz i poczekac by pulpety zmiękły.
3. Tak przygotowane pulpety podaję z ziemniakami, ryżem lub kaszą jęczmienną i surówkami sezonowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 28.09.2013 00:24
bardzo smaczne danie
pajbek 10.11.2012 00:48
Zjadłabym takie :-)
Poison1988 10.11.2012 00:34
wyglądają mega-smacznie :) kolejny przepis do zrobienia :)
manaika 09.11.2012 22:11
już mam na to chęć
Zdzisław 09.11.2012 21:17
też lubię
kasiaw 09.11.2012 20:51
smaczne
polly66 09.11.2012 20:35
chyba każdy je lubi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak