Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie koperkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
śmietana 18-procentowa 150 ml
mąka pszenna 1 łyż
kostki rosołowe 2 szt
koperek pęczek
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie koperkowym

Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, ziołami prowansalskimi (ok 1/2 łyżeczki) oraz solą i pieprzem i całość dokładnie wyrabiamy. Formujemy pulpeciki. Obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do rondla zalewamy wodą, dodajemy kostki rosołowe i gotujemy na wolnym ogniu ok 20 min. Po tym czasie wyjmujemy pulpety. Śmietanę mieszamy z mąką dodajemy drobną posiekany koperek i dodajemy do rosołu, w którym gotowały się pulpety. Podgrzewamy do momentu, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ponownie przekładamy puplpety do sosu. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 26.02.2014 08:09
takie lubię, bardzo apetyczne
Granita 21.05.2013 08:51
uwielbiam aksamitny,delikatny sos koperkowy
Adam/ZUB3R 02.11.2012 08:48
pyszne
treonina 25.09.2012 05:43
musi być smaczne :-)
Piotr-21 24.09.2012 22:35
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak