Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie grzybowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło 2 łyżki
marchew 2 szt
bułka czerstwa 1 szt
cebula 2 szt
śmietana 30% 100 ml
Bułka tarta klasyczna Prymat
grzyby suszone 4 garście
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
tymianek
mięso mielone wieprzowe 600 g
jajko
kurkuma
Czosnek suszony Prymat
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie grzybowym

Kroki postępowania

1
Grzyby suszone namaczamy w wodzie na 12 godzin, następnie gotujemy je z odrobiną soli, należy pilnować podczas gotowania aby nie wykipiały bo bardzo to lubią.
Krok 1 - Pulpety w sosie grzybowym foto
2
Ugotowane grzyby odsączamy z wody, szklanka wody po gotowaniu grzybów będzie potrzebna do sosu, natomiast z reszty można zrobić zupę, lub dodać do kapusty, grzyby miksuje w rozdrabniaczu.
Krok 2 - Pulpety w sosie grzybowym foto
3
Na maśle podsmażam pokrojoną kostkę cebule i startą marchewkę.
Krok 3 - Pulpety w sosie grzybowym foto
4
Do podsmażonych już warzyw dodaję masę grzybową i smażę, z odrobiną czosnku, soli, tymianku, pieprzu, później podlewam szklanką wody.
Krok 4 - Pulpety w sosie grzybowym foto
5
Po 15 minutach duszenia sosu, zalewam wodą z grzybów i śmietanką.
Krok 5 - Pulpety w sosie grzybowym foto
6
Mięso mielone wykładam do miski, dodaję czosnek granulowany, sól, pieprz, namoczona bułkę, którą wcześniej wycisnęłam, jajko, bułkę tartą i startą na tarce marchewkę i cebule, z masy formuję pulpeciki.
Krok 6 - Pulpety w sosie grzybowym foto
7
Na rozgrzanym oleju smażę z każdej strony gotowe pulpeciki w niczym ich nie otaczając.
Krok 7 - Pulpety w sosie grzybowym foto
8
Do sosu dodaję jeszcze szczyptę kurkumy, natkę pietruszki i nasze usmażone pulpety, wszystko dusze jeszcze na małym ogniu pod przykryciem 15 min.
Krok 8 - Pulpety w sosie grzybowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kardamonovy 08.02.2017 11:41
Piękna klasyka. Wyglądają super :).
Konczi 30.01.2017 19:38
Wow .. ale bym się na takie skusiła :)
adelajda 30.01.2017 18:35
dobry obiadek
halina17 30.01.2017 18:23
Bardzo lubię sos grzybowy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak