Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w cebulowym sosie

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

NA PULPETY:
mięso mielone 30 dag
kasza manna 2 łyżki
cebula 1/2 sztuki
jajko 1 sztuka
sól do smaku
mąka
woda 2 łyżki
Na sos:
cebula 5 sztuk
marchew 1 sztuka
pieczarki 8-10 sztuk
jabłko 1/2 sztuki
pomidor 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
ziele angielskie
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w cebulowym sosie

Do mięsa dodać kaszę mannę, drobno pokrojoną cebulę, wodę i wbić jajko. Doprawić do smaku. Zarobić masę. Formować małe pulpeciki, obtaczać w mące i smażyć na gorącym oleju. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone pieczarki, przesmażyć. Dodać cebulę i startą na tarce marchew. Dodać obranego i pokrojonego pomidora oraz starte jabłko. Wszystko wymieszać, oprószyć solą i chwilę smażyć. Dodać podsmażone pulpety, ziele angielskie, podlać niewielką ilością wody. Dusić ok. 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, jeśli trzeba uzupełnić wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 04.12.2013 21:09
pyszne danie
AURELKA 06.03.2013 18:35
bardzo pyszniutki obiadek
beatkaa153 08.05.2012 11:19
smaczne pulpeciki
artur7 29.02.2012 15:35
fajne
pioge7 28.02.2012 16:00
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak