Pulpety rybne w sosie śmietankowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos

  • serek mascarpone

    250 g
  • śmietana 30%

    100 ml
  • koperek Prymat

    2 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz biały Prymat

Pulpety

  • filety rybne

    500 g
  • jajka

    1 szt
  • bułka tarta

    6 łyżka
  • ocet jabłkowy

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • imbir mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pulpety rybne w sosie śmietankowym foto
Filety opłukać. Jeżeli są mrożone, to odmrozić.
Pokroić na mniejsze kawałki i zmielić lub zblendować.
Krok 2 - Pulpety rybne w sosie śmietankowym foto
Zmielone filety przełożyć do miski. Dodać ocet, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Wyrobić jednolitą masę.
Krok 3 - Pulpety rybne w sosie śmietankowym foto
Z masy rybnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego- lub inne według własnego uznania.
Krok 4 - Pulpety rybne w sosie śmietankowym foto
W dużym płaskim garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień i stopniowo, partiami wrzucać kulki rybne. Garnek przykryć, całość gotować na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie odcedzić.
Krok 5 - Pulpety rybne w sosie śmietankowym foto
Do garnka włożyć serek mascarpone ze śmietanką. Podgrzewać mieszając, aż całość połączy się. Doprawić do smaku.
Krok 6 - Pulpety rybne w sosie śmietankowym foto
Do sosu przełożyć pulpety, podgrzać wszystko jeszcze chwilę i podawać. Smacznego!
miszelka
Do sosu można dodać ulubioną zieleninę, ja dodałam koperek suszony.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 19.02.2015 14:32
Dobry pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat