Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety rybne w sosie śmietankowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Sos

serek mascarpone 250 g
śmietana 30% 100 ml
Koperek suszony Prymat 2 łyżka
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat

Pulpety

filety rybne 500 g
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżka
ocet jabłkowy 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
Imbir mielony Prymat do smaku

Porada

Do sosu można dodać ulubioną zieleninę, ja dodałam koperek suszony.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety rybne w sosie śmietankowym

Kroki postępowania

1
Filety opłukać. Jeżeli są mrożone, to odmrozić.
Pokroić na mniejsze kawałki i zmielić lub zblendować.
Krok 1 - Pulpety rybne w sosie śmietankowym foto
2
Zmielone filety przełożyć do miski. Dodać ocet, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Wyrobić jednolitą masę.
Krok 2 - Pulpety rybne w sosie śmietankowym foto
3
Z masy rybnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego- lub inne według własnego uznania.
Krok 3 - Pulpety rybne w sosie śmietankowym foto
4
W dużym płaskim garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień i stopniowo, partiami wrzucać kulki rybne. Garnek przykryć, całość gotować na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie odcedzić.
Krok 4 - Pulpety rybne w sosie śmietankowym foto
5
Do garnka włożyć serek mascarpone ze śmietanką. Podgrzewać mieszając, aż całość połączy się. Doprawić do smaku.
Krok 5 - Pulpety rybne w sosie śmietankowym foto
6
Do sosu przełożyć pulpety, podgrzać wszystko jeszcze chwilę i podawać. Smacznego!
Krok 6 - Pulpety rybne w sosie śmietankowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 19.02.2015 14:32
Dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak