Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety jaglane z grzybami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza jaglana 1 szklanka
pieczarki 200 gram
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
oliwa 3 łyżki
pomidory krojone z puszki 2 sztuki
natka pietruszki 1 łyżka
woda 2 szklanka

Porada

Mogą być także namoczone grzyby suszone, a sos można zrobić z wody z namaczania grzybów.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety jaglane z grzybami

Kaszę jaglaną wypłukać i uprażyć w rondelku. Zalać 2 szklankami wody. Posolić. Gotować ok 25 minut. Odstawić do wystudzenia.
Grzyby posiekać , usmażyć na oliwie z solą i ząbkiem czosnku. Przestudzić. Dodać dużą ilość natki. Przełożyć do ugotowanej wystudzonej kaszy, wbić jajo, dodać białko i wymieszać ręką. Formować pulpety.

W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, wlać pomidory pelati (pomidory rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków). Dusić kilka minut. Włożyć do sosu pulpeciki i dusić po kilka minut obracając na druga stronę po 5 minutach. Można posypać serem np. parmezanem i lekko zapiec w piekarniku pod górną grzałką. Posypać obficie natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 31.03.2016 12:54
Fajny pomysł
kd045 31.03.2016 07:52
Bardzo fajny przepis
Kolorowa 30.03.2016 22:14
Pyszne składniki !
Łukasz15 30.03.2016 19:01
Pysznie wyglądają
bertpvd 30.03.2016 18:29
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak