Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety indycze z otrębami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone indycze 40 dag
jajko 1 sztuka
sól do smaku
curry do smaku
otręby żytnie 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety indycze z otrębami

Do mięsa mielonego indyczego dodajemy 2 czubate łyżki otrąb - mogą być różne, ja daję żytnie lub owsiane. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry, (czasami dodaję zmrożony koperek). /Jeżeli kupujemy paczkowane mięso mielone, to uważajmy z solą, bo zwykle ono jest już słone. Ja natomiast w sklepie wybieram pierś indyczą i proszę o umycie i zmielenie na miejscu./
W doprawione mięsko z otrębami wbijamy 1 surowe jajko i mieszamy masę. Następnie formujemy w rękach kulki i wrzucamy do gotującej się wody. Woda powinna zakrywać kulki w całości. W trakcie gotowania przewracamy kulki by gotowały się równomiernie. Po 15 minutach wyjmujemy. Możemy podawać je z sosem do kaszy czy ziemniaków lub same z ulubionymi warzywami. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 18.02.2013 13:28
smaczne
agunesu 23.08.2012 23:44
lekkie i zdrowe :)
Kekerboom 23.08.2012 22:45
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak