Pulpety indycze w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Gorąco polecam pulpety z piersi indyka, które wbrew pozorom, nie są suche, a ich delikatny smak podkreślają delikatne grzyby, pieczarki, które z sosem śmietanowym nadają im „pazura”.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • filet z indyka

    400 gramów
  • żółtko surowe

    1 sztuka
  • mąka

    5 łyżek
  • pieczarki

    250 gramów
  • masło

    50 gramów
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżka
  • śmietana 18%

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    ok. 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    ok. 1/2 łyżeczki
  • kostki lodu

    2-3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie pulpetów: 

Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę. Mielimy na średnich oczkach. Następnie mielimy drugi raz na najmniejszych oczkach, z dodatkiem kilku kostek lodu. Masę, przy pomocy dłoni, napowietrzamy (oklepujemy) z dodatkiem soli, pieprzu i żółtka.

Z masy formujemy pulpety o wymiarach orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące, lekko obsmażamy na suchej patelni, co chwilę zmieniając położenie pulpecików.

Przygotowanie sosu:

Pieczarki oczyszczamy. Dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3 (tych wizualnie najładniejszych). 2/3 podsmażamy na maśle, zalewamy wrzątkiem (500 ml), dodajemy lubczyk, lekko oprószamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, studzimy i miksujemy na gładko. Przecieramy przez drobne sito, dodajemy śmietanę i lekko podgrzewamy, dodając pokrojone pieczarki i obsmażone uprzednio pulpety. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat