Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety indycze w sosie pieczarkowym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Gorąco polecam pulpety z piersi indyka, które wbrew pozorom, nie są suche, a ich delikatny smak podkreślają delikatne grzyby, pieczarki, które z sosem śmietanowym nadają im „pazura”.

Składniki:

Składniki:

filet z indyka 400 gramów
żółtko surowe 1 sztuka
mąka 5 łyżek
pieczarki 250 gramów
masło 50 gramów
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka
śmietana 18% 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat ok. 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat ok. 1/2 łyżeczki
kostki lodu 2-3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety indycze w sosie pieczarkowym

Przygotowanie pulpetów: 

Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę. Mielimy na średnich oczkach. Następnie mielimy drugi raz na najmniejszych oczkach, z dodatkiem kilku kostek lodu. Masę, przy pomocy dłoni, napowietrzamy (oklepujemy) z dodatkiem soli, pieprzu i żółtka.

Z masy formujemy pulpety o wymiarach orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące, lekko obsmażamy na suchej patelni, co chwilę zmieniając położenie pulpecików.

Przygotowanie sosu:

Pieczarki oczyszczamy. Dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3 (tych wizualnie najładniejszych). 2/3 podsmażamy na maśle, zalewamy wrzątkiem (500 ml), dodajemy lubczyk, lekko oprószamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, studzimy i miksujemy na gładko. Przecieramy przez drobne sito, dodajemy śmietanę i lekko podgrzewamy, dodając pokrojone pieczarki i obsmażone uprzednio pulpety. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak