Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety duszone w kapuście w sosie koperkowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pulpety

mięso mielone 500 g
jajko 1 sztuka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
tymianek
czosnek 2 ząbki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Pozostałe

kapusta włoska 1/4 główki
cebula 1 sztuka
marchew 1 sztuka
olej do smażenia 1 łyzka
wrzątek 500 ml
śmietana 12% 3 łyżki
mąka 1 łyżka
koperek pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety duszone w kapuście w sosie koperkowym

Mięso mielone wymieszać z przyprawami, czosnkiem. jajkiem i bułką tartą. Uformować małe pulpeciki, smażyć w głębokim rondlu na mocno rozgrzanym oleju.

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w drobną kosteczkę, marchew obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach - warzywa dodać do usmażonego mięsa, wymieszać, podsmażyć 5 minut , następnie zalać wrzątkiem, przyprawić solą, pieprzem dusic pod przykryciem ok 15 minut.

Na koniec wymieszać mąkę ze śmietaną, wlać do dania, dodać posiekany koperek, wymieszać, gotowac jeszcze 5 minut.

Danie podawać z ryżem, ziemniakami lub chlebem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 04.09.2015 09:35
same pyszności
Edith85 03.09.2015 22:56
bardzo fajnie prezentuje się to danie :)
Bernadeta1 03.09.2015 20:31
pyszny obiadek
Maridka19 03.09.2015 20:00
super propozycja na obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak