Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety drobiowo- kuskusowe z parowaru:

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżka masła,2 łyżeczki maki ,½ szklanki pokrojonego koperku
sok z cytryny,cukier,sól,1 żółtko,1 ,, trójkącik „serka topionego kremowego
koperek 4 łyżki (pokrojony)
masło 1 łyżka
jajko 1 szt.
sól 1/2 płaskiej łyżeczki
kuskus 0,5 szkl.
gorąca woda 0,75 szkl.
cebula 2 szt.
pierś z kurczaka 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety drobiowo- kuskusowe z parowaru:

Mięso zmielić .Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle. Wymieszać wszystkie składniki .Uformować 10 pulpetów. Ułożyć je w parowacze ( na dolnym poziomie ) i gotować 30 minut.

W tym czasie kiedy pulpety się gotują rozpuścić w garnuszku masło i wsypać koperek. Mieszając obsmażać 1 minutę . Dodać mąkę i zamieszać. Wlać śmietankę i wrzucić rozdrobniony serek topiony. Podgrzewać na małym gazie aż sos się zagęści , a serek rozpuści. Żółtko zmieszać z odrobina sosu , wlać do garnuszka i wymieszać. Doprawić sos sokiem z cytryny, sola i cukrem do smaku .

Podawać pulpety z ziemniakami i warzywami gotowanymi na parze , delikatnie polane sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 15.10.2011 23:37
Kuskus dodać do mięsa.Pycha.
bami 06.04.2011 18:13
faktycznie kuskuks w przepisie gdzieś zniknął :)
wedith1 21.09.2010 05:46
Ooooooo! Bardzo ciekawe! Lubię kuskus, ale gdzie go dajemy? Do p mięsa? Bo nie ma w opisie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak