Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety drobiowe z lejkowcami
Kroki postępowania
W pierwszej wodzie gotować około 10 minut, w drugiej godzinę.
Ugotowane i przestudzone grzyby zamrażam porcjami.
Do pulpetów użyłam około 40-50 g.
Z pora odcinamy tylko dolną część korzenia i niewielką ilość twardych zielonych liści, potem przecinamy na pół, dokładnie płuczemy i kroimy w plasterki.
Cebulkę kroimy w kostkę, połowę dodajemy do pokrojonego pora.
Na patelni rozgrzewamy olej, krótko przesmażamy pora z cebulą, podlewamy rosołem ( lub wodą z kostką rosołową ). Dusimy około 30 minut.Tak długo ze względu na zieloną część liści pora.
W tym samym czasie w garnku zagotowujemy wodę z kilkoma gałązkami świeżego lubczyku i selera.
Do ziołowego wywaru dodajemy pulpety i dusimy je około 15 minut.
Podajemy z ziemniakami i porami.
W momencie kiedy podgrzewamy pora, można dolać do niego odrobinę wywary z pulpetów.