Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety drobiowe z lejkowcami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

puplety

pierś z kurczaka ok.220 g
zioła świeże: lubczyk, tymianek,majeranek
cebula 1/2 dużej
grzyby leśne lejkowce ok. 40 g
sól i pieprz
mąka ryżowa do obtoczenia

Pierzyna porowa

por 1 duży ok. 400 g
cebula 1/2 dużej
olej rzepakowy 2 łyżki
rosół lub kostka rosołowa
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety drobiowe z lejkowcami

Kroki postępowania

1
Grzyby oczyścić i ugotować w dwu wodach odcedzić i dobrze osączyć.
W pierwszej wodzie gotować około 10 minut, w drugiej godzinę.
Ugotowane i przestudzone grzyby zamrażam porcjami.
Do pulpetów użyłam około 40-50 g.
Z pora odcinamy tylko dolną część korzenia i niewielką ilość twardych zielonych liści, potem przecinamy na pół, dokładnie płuczemy i kroimy w plasterki.
Cebulkę kroimy w kostkę, połowę dodajemy do pokrojonego pora.
Na patelni rozgrzewamy olej, krótko przesmażamy pora z cebulą, podlewamy rosołem ( lub wodą z kostką rosołową ). Dusimy około 30 minut.Tak długo ze względu na zieloną część liści pora.
Krok 1 - Pulpety drobiowe z lejkowcami foto
2
Pierś z kurczaka mielimy wraz z cebulką i ziołami. Pod koniec mielenia dodajemy ugotowane grzyby doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Pulpety drobiowe z lejkowcami foto
3
Z powstałej masy formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w mące.
W tym samym czasie w garnku zagotowujemy wodę z kilkoma gałązkami świeżego lubczyku i selera.
Do ziołowego wywaru dodajemy pulpety i dusimy je około 15 minut.
Podajemy z ziemniakami i porami.
W momencie kiedy podgrzewamy pora, można dolać do niego odrobinę wywary z pulpetów.
Krok 3 - Pulpety drobiowe z lejkowcami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak