Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mielone drobiowe
3/4 kg -
jajko
1 sztuka -
Kucharek przyprawa uniwersalna
1 łyżeczka -
sos
-
pomidory
6 sztuk -
czosnek ząbki
8 sztuk -
natka pietruszki
1/2 pęczka -
olej rzepakowy
2 łyżki -
wywar z klopsików
4 szklaniki -
śmietana
1 kubek -
mąka pszenna
3 łyżki -
Kucharek przyprawa uniwersalna
1,5 łyżeczki -
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
- do smaku -
bułka
1 namoczona w wodzie -
kaszka
2 łyżki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka
Sposób przygotowania
formować małe pulpety i wkładać je do gotującej się wody - około 3 litry - wywar co zostanie to zamrażam i dodaję np. do zupy ziemniaczanej
po wypłynięciu gotować na małym ogniu z 15 minut
na oleju zeszklić pokrojone ząbki czosnku
dodać zmiksowane ze skórka pomidory i posiekaną natkę pietruszki
podsmażać z 5 minut mieszając i wlać wywar z klopsików
zagotować i zagęścić sos wymieszaną mąką ze śmietaną słodką 12%
do sosu włożyć klopsiki
podać np. z ziemniakami surówką z kapusty lub z czym lubisz.......SMACZNEGO!!!
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się