pulpety drobiowe w sosie z pomidorów i czosnku...

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mielone drobiowe

    3/4 kg
  • jajko

    1 sztuka
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka
  • sos

  • pomidory

    6 sztuk
  • czosnek ząbki

    8 sztuk
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • wywar z klopsików

    4 szklaniki
  • śmietana

    1 kubek
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1,5 łyżeczki
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    - do smaku
  • bułka

    1 namoczona w wodzie
  • kaszka

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

mielone drobiowe wyrobić dobrze z podanymi składnikami

formować małe pulpety i wkładać je do gotującej się wody - około 3 litry - wywar co zostanie to zamrażam i dodaję np. do zupy ziemniaczanej

po wypłynięciu gotować na małym ogniu z 15 minut

na oleju zeszklić pokrojone ząbki czosnku

dodać zmiksowane ze skórka pomidory i posiekaną natkę pietruszki

podsmażać z 5 minut mieszając i wlać wywar z klopsików

zagotować i zagęścić sos wymieszaną mąką ze śmietaną słodką 12%

do sosu włożyć klopsiki

podać np. z ziemniakami surówką z kapusty lub z czym lubisz.......SMACZNEGO!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 16.01.2014 21:29
znakomite są te pulpety
Mysiunia 31.10.2013 07:09
bardzo apetyczne te pulpeciki :) zresztą cały obiadek jest smaczny :)
fotoviderek 22.10.2013 07:38
Super połączenie :)
Mniam 21.10.2013 10:23
Bardzo lubimy pulpeciki.
gusia1000 21.10.2013 00:04
Dobre jedzenie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat