Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety drobiowe w sosie mascarpone
Pulpety: Do mięsa wbić jajko, dodać odciśnięte z mleka kajzerki, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę mięsną do połączenia się składników.
Z mięsa uformować okrągłe pulpety, każdego obtoczyć w mące pszennej.
W garnku zagotować ok. 0,5l wody, włożyć pulpety i gotować 15 min.
Sos mascarpone: w oddzielnym garnku podgrzać rosół, dodać śmietanę, mascarpone oraz żółtko, cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
Wsypać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem.
Sos przelać do garnka z pulpetami, delikatnie mieszając.
Gotować kolejne 15 min.
Mąkę rozprowadzić w paru łyżkach sosu, przelać do pulpetów, pozostawić na gazie do zgęstnienia.