Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety drobiowe w sosie mascarpone

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Delikatne pulpeciki drobiowe w kremowym sosie na bazie serka mascarpone z dodatkiem świeżego kopru.

Składniki:

Pulpety

filet z indyka 500 g mielonego
jajko 1 sztuka
kajzerka 2 sztuki namoczone w mleku
sól i pieprz
mąka pszenna

Sos mascarpone

rosół 250 ml
śmietana 18 proc 200 ml
serek mascarpone 250 g
żółtko jajek 1 sztuka
mąka pszenna 1 łyżka
posiekany koperek 1/2 pęczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety drobiowe w sosie mascarpone

Pulpety: Do mięsa wbić jajko, dodać odciśnięte z mleka kajzerki, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę mięsną do połączenia się składników.

Z mięsa uformować okrągłe pulpety, każdego obtoczyć w mące pszennej.

W garnku zagotować ok. 0,5l wody, włożyć pulpety i gotować 15 min.

Sos mascarpone: w oddzielnym garnku podgrzać rosół, dodać śmietanę, mascarpone oraz żółtko, cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. 

Wsypać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem.
Sos przelać do garnka z pulpetami, delikatnie mieszając.
Gotować kolejne 15 min.

Mąkę rozprowadzić w paru łyżkach sosu, przelać do pulpetów, pozostawić na gazie do zgęstnienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 03.03.2017 09:57
pyszne danie obiadowe :-)
SzczyptaChili 02.03.2017 09:58
Były bardzo smaczne :)
Łukasz15 01.03.2017 21:23
Fajne połączenie
Ania321 01.03.2017 19:48
muszą być pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak