Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety drobiowe w galarecie

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak średni
mięso mielone drobiowe 1/2 kg
włoszczyzna średni pęczek
Żelatyna wieprzowa Prymat
pieprz
czosnek kilka ząbków
płynna przyprawa do zup
białko 2-4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety drobiowe w galarecie

Kurczaka umyć, podzielić na porcje i zalać zimną wodą.
Dodać oczyszczoną włoszczyznę i doprawić niewielką ilością jarzynki w proszku.
Gotować do miękkości mięsa.
Rosół odcedzić.
Mięso przestudzić i obrać dokładnie z kości.
Zmielić drobno mięso i skórki z kurczaka oraz włoszczyznę.
Dodać surowe mielone mięso drobiowe, jajko oraz przyprawy do smaku.
Dokładnie wyrobić masę i zagęścić niewielką ilością krupczatki oraz mąki pełnoziarnistej.
Masę odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Z farszu toczyć malutkie kuleczki (na jeden kęs) i ugotować je w rosole, po czym odcedzić i ułożyć w salaterkach - pozostawić do ostygnięcia.
Rosół sklarować ubitym na sztywno białkiem, odcedzić przez tetrę.
Namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić na kilkanaście minut, po czym dodać do ciepłego rosołu i podgrzewać, mieszając, aż się rozpuści.
Doprawić do smaku.
Odstawić, aż rosól zacznie krzepnąć - wówczas zalać nim pulpeciki drobiowe i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 15.08.2012 19:10
fajne pulpeciki
Marta1986 12.08.2012 17:04
pycha
safcia 09.06.2012 11:14
uwielbiam pulpety mniam mnniam
Habibi 07.05.2012 14:39
Zapraszam serdecznie do przejrzenia mojej księgi przepisów. *** Być może coś Was w niej zainspisuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak