Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety drobiowe w galarecie
Dodać oczyszczoną włoszczyznę i doprawić niewielką ilością jarzynki w proszku.
Gotować do miękkości mięsa.
Rosół odcedzić.
Mięso przestudzić i obrać dokładnie z kości.
Zmielić drobno mięso i skórki z kurczaka oraz włoszczyznę.
Dodać surowe mielone mięso drobiowe, jajko oraz przyprawy do smaku.
Dokładnie wyrobić masę i zagęścić niewielką ilością krupczatki oraz mąki pełnoziarnistej.
Masę odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Z farszu toczyć malutkie kuleczki (na jeden kęs) i ugotować je w rosole, po czym odcedzić i ułożyć w salaterkach - pozostawić do ostygnięcia.
Rosół sklarować ubitym na sztywno białkiem, odcedzić przez tetrę.
Namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić na kilkanaście minut, po czym dodać do ciepłego rosołu i podgrzewać, mieszając, aż się rozpuści.
Doprawić do smaku.
Odstawić, aż rosól zacznie krzepnąć - wówczas zalać nim pulpeciki drobiowe i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.