Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety drobiowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso gulaszowe z kurczaka 25 dkg
jajko 2 szt
otręby pszenne 2 łyżki
baza do sosów 3 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna - do smaku
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat - do smaku
Pieprz biały mielony Prymat - do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat - do smaku
cebula 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat - do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety drobiowe

Z mięsa usuwamy ewentualny tłuszcz. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki. Mięso, jajka, otręby, cebulę, pieprz biały oraz Kucharka wrzucamy do przystawki do blendera (malaksera) i miksujemy tak, aby mięso nie było zbyt drobno zmielone. Z masy formujemy kulki (jeśli masa mięsna jest zbyt rzadka - dodajemy więcej otrąb). Pulpety obsmażamy na suchej rozgrzanej teflonowej patelni. Zalewamy wodą (do ok. 1/2 wysokości pulpetów). Dodajemy zagęszczacz/bazę (patrz mój poprzedni przepis), doprawiamy sos pieprzem młotkowanym, Kucharkiem oraz chilli i dusimy całość przez 15 - 20 minut. Przed podaniem dodajemy do sosu suszony czosnek niedźwiedzi, mieszamy.
Ja pulpety podałam z zaparzonym we wrzątku granulatem sojowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 28.12.2015 21:39
fajne pulpeciki.
eliza135 15.09.2012 20:52
mniam
krokodyl 29.06.2012 08:54
smakowe
koala 22.05.2012 13:17
smakowite:)
Renata16 20.04.2012 11:02
wyglądają wyśmienicie
Margo1 28.12.2011 20:00
pyszne
Margo1 28.12.2011 20:00
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak