Pulpety drobiowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso gulaszowe z kurczaka

    25 dkg
  • jajko

    2 szt
  • otręby pszenne

    2 łyżki
  • baza do sosów

    3 łyżki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    - do smaku
  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    - do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    - do smaku
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    - do smaku
  • cebula

    1 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mięsa usuwamy ewentualny tłuszcz. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki. Mięso, jajka, otręby, cebulę, pieprz biały oraz Kucharka wrzucamy do przystawki do blendera (malaksera) i miksujemy tak, aby mięso nie było zbyt drobno zmielone. Z masy formujemy kulki (jeśli masa mięsna jest zbyt rzadka - dodajemy więcej otrąb). Pulpety obsmażamy na suchej rozgrzanej teflonowej patelni. Zalewamy wodą (do ok. 1/2 wysokości pulpetów). Dodajemy zagęszczacz/bazę (patrz mój poprzedni przepis), doprawiamy sos pieprzem młotkowanym, Kucharkiem oraz chilli i dusimy całość przez 15 - 20 minut. Przed podaniem dodajemy do sosu suszony czosnek niedźwiedzi, mieszamy.
Ja pulpety podałam z zaparzonym we wrzątku granulatem sojowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anka1988 28.12.2015 21:39
fajne pulpeciki.
eliza135 15.09.2012 20:52
mniam
krokodyl 29.06.2012 08:54
smakowe
koala 22.05.2012 13:17
smakowite:)
Renata16 20.04.2012 11:02
wyglądają wyśmienicie
Margo1 28.12.2011 20:00
pyszne
Margo1 28.12.2011 20:00
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat