Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki z szynki w sosie serowo-porowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg (bez kości)
por (biała część) 1 duża
żółty ser 3 plastry
serek topiony 100 g (ze szczypiorkiem i cebulą)
jaja 2 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
przyprawa do potraw Kucharek 1/2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
mąka ok 4 łyżki
olej do smażenia
woda ok 1 l
pieprz do smaku
skrobia ziemniaczana 1 łyżka
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z szynki w sosie serowo-porowym

Kroki postępowania

1
Mięso mielimy. Wbijamy jajka, dodajemy paprykę słodką, pieprz cayenne, bułkę tartą i przyprawę Kucharek. Mieszamy na jednolitą masę.
Krok 1 - Pulpeciki z szynki w sosie serowo-porowym foto
2
Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Krok 2 - Pulpeciki z szynki w sosie serowo-porowym foto
3
Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie dodajemy podsmażone na maśle pokrojone w półplasterki pory, pokrojony w kostkę ser topiony i żółty. Gotujemy od czasu do czasu mieszając do roztopienia się serów. Gdy ser się rozpuści skrobię mieszamy w odrobinie wody i energicznie mieszając wlewamy do garnka. Sos zagotowujemy i doprawiamy pieprzem. Podajemy z makaronem. Smacznego! :)
Krok 3 - Pulpeciki z szynki w sosie serowo-porowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 26.09.2015 18:06
smaczny obiad
Aleksandra/Olcia 26.09.2015 15:02
idealny obiad na jesień. pyszny i rozgrzewający

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak