Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki z pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
pieczarki 25 dag
bulion warzywny 1,5 szklanki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 2 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1,5 łyżki
jajko 1 sztuka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
cebula biała 1 mała

Porada

Pulpeciki świetnie smakują z kaszą lub makaronem.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z pieczarkami

1. Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawę do mięsa mielonego, cebulkę posiekaną w drobną kostkę, jajko i bułkę tartą. Zagniatamy na jednolitą masę. Formujemy kulki i obtaczamy w dwóch łyżkach mąki.

2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno pokrojone pieczarki i smażymy 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Dorzucamy pulpeciki i obsmażamy na rumiano. Zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut.

3. Po tym czasie sos zagęszczamy łyżką mąki wymieszaną z odrobiną wody i doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 21.10.2016 11:29
smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak