Pulpeciki z młodą kapustą w sosie musztardowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • mięso mielone wieprzowe

    0,5 kg
  • kapusta

    0,5 kg (młoda)
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • przyprawa do mięsa mielonego

    2 łyżki
  • jaja

    1 sztuka
  • mąka pszenna

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

Sos

  • czosnek granulowany

    1 łyżka
  • woda

    2 l
  • skrobia ziemniaczana

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Kapustę drobno szatkujemy lub ścieramy na dużych oczkach. Wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy przez minutę, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odciskamy.

2.Wrzucamy do miski, dodajemy pozostałe składniki na pulpety, zagniatamy jednolitą masę, formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące.

3.Wodę zagotowujemy, wrzucamy pulpeciki, gotujemy 20 minut.

4.Pulpety wyławiamy z wody, dodajemy do niej musztardę, czosnek granulowany, sól i pieprz, dokładnie mieszamy rózgą, zagotowujemy.

5.Łyżkę skrobi rozrabiamy z odrobiną wody i ciągle mieszając rózgą wlewamy do garnka, zagotowujemy, pulpety wrzucamy do sosu, gotujemy jeszcze 3 minuty.
Justi2401
Smaczne, szybkie w przygotowaniu, tanie i sycące danie dla całej rodziny- pulpety z dodatkiem młodej kapusty w musztardowym sosie świetnie komponują się z wszelkiego rodzaju kluskami, makaronami i kaszą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 29.06.2017 17:23
apetyczne danie :)
Ewelina1991 27.06.2017 17:32
Ile się daje musztardy?? Wygląda apetycznie to danie ;-)
adelajda 27.06.2017 13:44
dobry obiadek
jan_mag 27.06.2017 12:55
Pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat