Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki z młodą kapustą w sosie musztardowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Mięso

mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
kapusta 0,5 kg (młoda)
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 2 łyżki
jaja 1 sztuka
mąka pszenna
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Sos

Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
woda 2 l
skrobia ziemniaczana 1 łyżka
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku

Porada

Smaczne, szybkie w przygotowaniu, tanie i sycące danie dla całej rodziny- pulpety z dodatkiem młodej kapusty w musztardowym sosie świetnie komponują się z wszelkiego rodzaju kluskami, makaronami i kaszą.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z młodą kapustą w sosie musztardowym

1.Kapustę drobno szatkujemy lub ścieramy na dużych oczkach. Wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy przez minutę, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odciskamy.

2.Wrzucamy do miski, dodajemy pozostałe składniki na pulpety, zagniatamy jednolitą masę, formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące.

3.Wodę zagotowujemy, wrzucamy pulpeciki, gotujemy 20 minut.

4.Pulpety wyławiamy z wody, dodajemy do niej musztardę, czosnek granulowany, sól i pieprz, dokładnie mieszamy rózgą, zagotowujemy.

5.Łyżkę skrobi rozrabiamy z odrobiną wody i ciągle mieszając rózgą wlewamy do garnka, zagotowujemy, pulpety wrzucamy do sosu, gotujemy jeszcze 3 minuty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 29.06.2017 17:23
apetyczne danie :)
Ewelina1991 27.06.2017 17:32
Ile się daje musztardy?? Wygląda apetycznie to danie ;-)
adelajda 27.06.2017 13:44
dobry obiadek
jan_mag 27.06.2017 12:55
Pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak