Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Mięso
-
mięso mielone wieprzowe
0,5 kg -
kapusta
0,5 kg (młoda) -
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki -
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
2 łyżki -
jaja
1 sztuka -
mąka pszenna
-
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sos
-
Czosnek suszony Prymat
1 łyżka -
woda
2 l -
skrobia ziemniaczana
1 łyżka -
sól
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
Przepis i sposób przygotowania Pulpeciki z młodą kapustą w sosie musztardowym
2.Wrzucamy do miski, dodajemy pozostałe składniki na pulpety, zagniatamy jednolitą masę, formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące.
3.Wodę zagotowujemy, wrzucamy pulpeciki, gotujemy 20 minut.
4.Pulpety wyławiamy z wody, dodajemy do niej musztardę, czosnek granulowany, sól i pieprz, dokładnie mieszamy rózgą, zagotowujemy.
5.Łyżkę skrobi rozrabiamy z odrobiną wody i ciągle mieszając rózgą wlewamy do garnka, zagotowujemy, pulpety wrzucamy do sosu, gotujemy jeszcze 3 minuty.
Smaczne, szybkie w przygotowaniu, tanie i sycące danie dla całej rodziny- pulpety z dodatkiem młodej kapusty w musztardowym sosie świetnie komponują się z wszelkiego rodzaju kluskami, makaronami i kaszą.![]()
Komentarze (4)