Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki z kaszą i pieczarkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone 25 dkg
cebula 1 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Kurkuma mielona Prymat

do sosu

koncentrat pomidorowy 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
cząber

kasza

kasza jęczmienna 3/4 szkl
pieczarki 50 dkg
cebula 2 szkl
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z kaszą i pieczarkami

Kaszę ugotować na sypko w 1,5 szklanki osolonej wody.
Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. W rondlu rozgrzać olej, z mięsa formować małe pulpeciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przecier pomidorowy rozmieszać ze szklanką wrzątku. Zalać pulpeciki. Gotować 5 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki wody, wlać do sosu, mieszać do zgęstnienie. Doprawić cząbrem i innymi przyprawami do smaku. Gotować jeszcze 5 minut.
Cebule zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pieczarki, smażyć do odparowania wody. Dodać kaszę, dokładnie wymieszać. Doprawić. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 08.09.2015 08:37
pysznie tu!!
wedith1 08.09.2015 08:28
Smacznie to wygląda! :)
MałaMi89 07.09.2015 23:20
Pyszności na talerzu :)
2milutka 07.09.2015 22:29
zjadło by się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak