Pulpeciki z kaszą i pieczarkami

Pulpeciki z kaszą i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mięso mielone

    25 dkg
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • sól i pieprz

  • papryka słodka mielona

  • zioła prowansalskie

  • chili pieprz cayenne

  • kurkuma mielona

do sosu

  • koncentrat pomidorowy

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • cząber

kasza

  • kasza jęczmienna

    3/4 szkl
  • pieczarki

    50 dkg
  • cebula

    2 szkl
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę ugotować na sypko w 1,5 szklanki osolonej wody.
Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. W rondlu rozgrzać olej, z mięsa formować małe pulpeciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przecier pomidorowy rozmieszać ze szklanką wrzątku. Zalać pulpeciki. Gotować 5 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki wody, wlać do sosu, mieszać do zgęstnienie. Doprawić cząbrem i innymi przyprawami do smaku. Gotować jeszcze 5 minut.
Cebule zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pieczarki, smażyć do odparowania wody. Dodać kaszę, dokładnie wymieszać. Doprawić. Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewelina1991

08.09.2015 08:37
pysznie tu!!

wedith1

08.09.2015 08:28
Smacznie to wygląda! :)

MałaMi89

07.09.2015 23:20
Pyszności na talerzu :)

2milutka

07.09.2015 22:29
zjadło by się :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat