Pulpeciki wołowe zapiekane w pomidorach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    30 dag
  • boczek wędzony

    10 dag
  • cebula czerwona

    1
  • jajko

    1
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Przyprawa harissa

    1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz

  • mąka

    2 łyżki
  • olej do smażenia

  • passata pomidorowa

    1 szklanka
  • ser żółty starty

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pulpeciki wołowe zapiekane w pomidorach foto
Boczek wędzony i cebulę pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić do miski. Dodać mięso, przyprawy, jajko oraz tartą bułkę.
Krok 2 - Pulpeciki wołowe zapiekane w pomidorach foto
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do uzyskania zwartej masy.
Krok 3 - Pulpeciki wołowe zapiekane w pomidorach foto
Z powstałej masy wyrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w mące i krótko obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Krok 4 - Pulpeciki wołowe zapiekane w pomidorach foto
Następnie przełożyć pulpeciki do żaroodpornego naczynia, zalać passatą i posypać startym serem. Zapiekać 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Betina#45 16.05.2015 18:10
świetny przepis ;) ale bym zjadła !
Justi2401 16.05.2015 12:12
Pyszne pulpety :)
Krzysztof15 16.05.2015 09:49
bardzo smaczne
Wafelek2601 16.05.2015 09:21
Świetne danie
Małgorzata Pin 16.05.2015 08:55
Ale wygląda smakowicie.
Agnieszka-87-25 16.05.2015 08:11
uwielbiam takie
Ewelina1991 16.05.2015 07:41
pyszne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat