Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki wieprzowe sosie grzybowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 600 g
jajko 2
Bułka tarta klasyczna Prymat 1-2 łyżki
kasza manna 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
grzyby suszone 1 łyżka zmielone
mąka pszenna
sos sojowy
przyprawa do potraw Kucharek
Cebula suszona Prymat 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki wieprzowe sosie grzybowym

Mięso zmielić na drobnym sitku, dodać jajka i przyprawy - masę zagęścić kaszą manną i bułką tartą.
Wyrobić i odstawić na kilka minut do spęcznienia.
Z mięsa toczyć małe kulki wielkości orzecha włoskiego, obsmażyć na rozgrzanym oleju.
W międzyczasie zagotować pół litra wody, dodać kucharka do smaku oraz zmielone grzybki - gotować, często mieszając, kilka minut, a następnie zagęścić lekko mąką pszenną.
Sosem zalać na patelni obsmażone kuleczki mięsne, przemieszać, nakryć pokrywką i dusić 15 minut na minimalnym ogniu.
Przed podaniem doprawić sos czosnkiem, pieprzem i sosem sojowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anitapaj 31.01.2013 11:25
mm..smaczne;)
Aannkaa82 30.01.2013 20:49
Brzmi bardzo samkowicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak