Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki w sosie śmietanowym

5.0
(42)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe 400 gramów
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
woda 4 szklanki
śmietana 3 łyżki
mąka 1 łyżka
bulion warzywny 1 kostka
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie śmietanowym

Mięso przełożyć do miski. Dodać jajko, sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego i bułkę tartą. Całość wymieszać, a następnie uformować niewielkie kule z mięsa.

W garnku zagotować wodę z kostką bulionową. Uformowane pulpety przełożyć do garnka i gotować przez około 20 minut. 

W szklance wymieszać śmietanę z mąką i dodać do pulpetów. Doprowadzić do wrzenia, nie gotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 20.05.2014 11:49
sosik pychotka :)
Kasia36 01.02.2014 23:30
Smaczny dodatek do kaszy
Milka100 08.11.2013 18:53
Też robię podobne. SUPER
eewelina 14.09.2013 00:49
zrobię na obiad
Megg 11.09.2013 22:03
smaczne pulpeciki na obiad
ppaulina 11.09.2013 16:40
pyszne mięsko
marcia7 11.09.2013 14:43
smakowite takie delikatne
ana1 11.09.2013 11:26
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak