Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie śmietanowym
Cebulę obierz, drobno pokrój. Marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce (małe oczka). Bułkę tartą/kajzerkę namocz w mleku.
NA PATELNI rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć pokrojoną drobno cebulę, smaż 5 minut na średnim ogniu.
DODAJ marchewkę,pomieszaj,smaż kolejne 5 minut. Ostudź. W misce wymieszaj podsmażoną cebulkę i marchewkę, mięso, bułkę tartą, jajo.
DOPRAW solą, pieprzem.Wyrób na jednolitą masę.
Nalej do kubeczka wodę,maczaj palce,odrywaj małe kawałki mięsa.
FORMUJ KULECZKI, obtaczaj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, pulpeciki smaż partiami, aż się zarumienią. Usmażone przełóż do garnka. W trakcie smażenia ostatniej partii, na patelnię wrzuć 2 ząbki czosnku w łupinach.
Do garnka z pulpetami wlej 4 szklanki wody, wrzuć 2 kostki rosołowe Kucharek. Gotuj bez przykrycia 40 minut od czasu, do czasu mieszaj. Do śmietany wlewaj po trochę bulionu,wymieszaj dokładnie,wlej do garnka. Zagotuj sos,gotuj jeszcze później na dużym ogniu 7 minut.
Smacznego!:)