Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki w sosie śmietanowo koperkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 30% 0,5 szklanki
cebula
woda szklanka
koperek
jak kto woli można dodać kostk
mąka pszenna 1,5 łyżki
wo 5 łyżek
400g mięsa mielonego drobiowe
sól do smaku
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie śmietanowo koperkowym

Kroimy cebulę na pół, jedną połówkę ścieramy na miazgę i dodajemy do mięsa mielonego. Mięso solimy, pieprzymy, dodajemy jajko, bułkę tarta i mieszamy. Z takiego mięsa mielonego formujemy małe pulpeciki i gotujemy ok 5 minut. Drugą połówkę cebuli kroimy w kostkę i przesmażamy. Do cebuli dodajemy wodę, śmietanę, koperek i gotujemy na wolnym ogniu ok 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy aby nam się nie przypalił sos. Bierzemy 4 łyżki wody, mąkę, mieszamy dokładnie aby nie było grudek i wlewamy zawiesinę do sosu. Gotujemy ok 1 minuty. Na końcu doprawiamy sos solą i pieprzem. Takim przygotowanym sosem polewamy nasze pulpeciki, podajemy np. z ziemniakami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 17.01.2013 10:41
niezwykle kuszące
eliza135 16.01.2013 12:16
wygląda smacznie
Kuchareczka2 15.01.2013 17:54
znakomite
Wiesława1 15.01.2013 17:47
super
Silver Teaspoon 15.01.2013 16:58
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak