Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki w sosie pomidorowo- śmietanowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pulpety

mięso wieprzowe 1 kg
jajko 1 sztuka
pieprz do smaku
sól do smaku
mąka pszenna 3 łyżki
bułka czerstwa 2 sztuki
cebula 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 kg

Sos pomidorowy

woda 2 litry
przecier pomidorowy 3 łyżeczki
pomidor 5 sztuk
pieprz do smaku
sól do smaku
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
śmietana 4 łyżki
mąka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie pomidorowo- śmietanowym

Kroki postępowania

1
Mięso pokroić na kawałki i zagotować w wodzie, posolić. Pozostawić do ostudzenia.
Następnie mięso, cebulę, bułkę namoczoną w wodzie zmielić maszynką do mięsa. Dodać przyprawy, pieprz, sól, kucharek, wbić jajko i dodać mąkę.
Całość dokładnie wymieszać.
Formować małe kuleczki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju.
Krok 1 - Pulpeciki w sosie pomidorowo- śmietanowym foto
4
Przygotować sos.
W garnku podsmażyć cebulę, dodać wodę, gotować.
Pomidory zagotować w osobnym naczyniu, pozostawić do ostudzenia.
Następnie utrzeć, oddzielić pestki.
Przetarte pomidory dodać go gotującej wody wraz z przecierem.
W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę z mąką i odrobiną wody.
Delikatnie i powoli przelać do sosu. Przyprawić do smaku.
Krok 2 - Pulpeciki w sosie pomidorowo- śmietanowym foto
5
Pulpety przełożyć do sosu, gotować jeszcze przez kilka minut.
Podawać do obiadu.
Krok 3 - Pulpeciki w sosie pomidorowo- śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak