Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pulpety

łopatka wieprzowa 1/2 kilogram
bułka czerstwa 1 sztuka
cebula biała 1/2 sztuki
czosnek ząbki 2 ząbki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
woda zimna 1 litr
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżeczka

sos

pomidory krojone z puszki 1 puszka
papryka czerwona 1 sztuka
cebula 1 sztuka
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki

Porada

Mnie najlepiej smakują z ryżem, ale można podawać również z ziemniakami czy makaronem

Przepis i sposób przygotowania na: pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym

Kroki postępowania

1
bułkę czerstwą (lub jak ja bułkę tartą) moczymy w wodzie i dobrze wyciskamy
Krok 1 - pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym foto
2
mięso kroimy na kawałki i mielimy maszynką wraz z cebulą i czosnkiem
Krok 2 - pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym foto
3
do zmielonego mięsa dodajemy odciśniętą z wody bułkę oraz jajko
Krok 3 - pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym foto
4
mięso z bułką i jajkiem doprawiamy solą i pieprzem a następnie dokładnie mieszamy aby powstała jednolita masa
Krok 4 - pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym foto
5
z mięsa formujemy małe kulki mięsa
Krok 5 - pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym foto
6
wodę zagotowujemy z przyprawą kucharek oraz zielem angielskim i liściem laurowym
Krok 6 - pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym foto
7
przygotowane wcześniej pulpeciki gotujemy około 15 minut w wodzie z przyprawą
Krok 7 - pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym foto
8
w czasie kiedy pulpety się gotują, w drugim garnku podgrzewamy pomidory z puszki wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i papryką a kiedy składniki zmiękną wszystko miksujemy blenderem na jednolitą papkę
Krok 8 - pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym foto
9
sos doprawiamy solą pieprzem, dodajemy majeranek i bazylię, a jeśli wydaje wam się za gęsty możemy dolać trochę bulionu z pulpetów
Krok 9 - pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym foto
10
obgotowane pulpety przekładamy do sosu, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę aby przeszły smakiem i aromatem sosu
Krok 10 - pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 01.11.2016 17:08
pyszniutki obiadek
Jadwiga/Jaga85 10.05.2014 21:50
Pycha!!Zabieram przepis1
Wiktoria29 10.05.2014 19:57
robiłam je pierwszy raz i polecam bo naprawdę super jest ten sos
noninka77 10.05.2014 19:51
pulpety rewelacyjnie wyszły :)
magdalea 10.05.2014 19:28
ale apetyczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak