pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

pulpety

  • łopatka wieprzowa

    1/2 kilogram
  • bułka czerstwa

    1 sztuka
  • cebula biała

    1/2 sztuki
  • czosnek ząbki

    2 ząbki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • ziele angielskie całe

    3 ziarenka
  • liść laurowy

    3 sztuki
  • woda zimna

    1 litr
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    1 łyżeczka

sos

  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • majeranek Prymat

    1/2 łyżeczki
  • bazylia otarta Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym foto
bułkę czerstwą (lub jak ja bułkę tartą) moczymy w wodzie i dobrze wyciskamy
Krok 2 - pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym foto
mięso kroimy na kawałki i mielimy maszynką wraz z cebulą i czosnkiem
Krok 3 - pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym foto
do zmielonego mięsa dodajemy odciśniętą z wody bułkę oraz jajko
Krok 4 - pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym foto
mięso z bułką i jajkiem doprawiamy solą i pieprzem a następnie dokładnie mieszamy aby powstała jednolita masa
Krok 5 - pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym foto
z mięsa formujemy małe kulki mięsa
Krok 6 - pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym foto
wodę zagotowujemy z przyprawą kucharek oraz zielem angielskim i liściem laurowym
Krok 7 - pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym foto
przygotowane wcześniej pulpeciki gotujemy około 15 minut w wodzie z przyprawą
Krok 8 - pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym foto
w czasie kiedy pulpety się gotują, w drugim garnku podgrzewamy pomidory z puszki wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i papryką a kiedy składniki zmiękną wszystko miksujemy blenderem na jednolitą papkę
Krok 9 - pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym foto
sos doprawiamy solą pieprzem, dodajemy majeranek i bazylię, a jeśli wydaje wam się za gęsty możemy dolać trochę bulionu z pulpetów
Krok 10 - pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym foto
obgotowane pulpety przekładamy do sosu, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę aby przeszły smakiem i aromatem sosu
Wiktoria29
Mnie najlepiej smakują z ryżem, ale można podawać również z ziemniakami czy makaronem

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 01.11.2016 17:08
pyszniutki obiadek
Jadwiga/Jaga85 10.05.2014 21:50
Pycha!!Zabieram przepis1
Wiktoria29 10.05.2014 19:57
robiłam je pierwszy raz i polecam bo naprawdę super jest ten sos
noninka77 10.05.2014 19:51
pulpety rewelacyjnie wyszły :)
magdalea 10.05.2014 19:28
ale apetyczne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat