Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki w sosie pomidorowo-kokosowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pulpeciki

mięso mielone 1 kg
jajko 1 szt
papryczka chilli 1 szt
czosnek 3 ząbki
skórka z pomarańczy lub limonki 1 szt
imbir starty 1/2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
mleko 4 łyżki
kumin 1 łyżeczka
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżeczka
woda 1 kieliszek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Sos pomidorowo-kokosowy

mleko kokosowe 1 puszka
pomidory krojone z puszki 1/2 puszki
cebula 1 szt
imbir 3 plasterki
papryczka chilli 1/2 szt
czosnek 3 ząbki
kolendra 1/2 pęczka
bulion 1 szklanka
kumin 1 łyżeczka
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżeczka
sok z limetki 1/2 szt
cukier brązowy 1 szczypta
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie pomidorowo-kokosowym

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i posiekany drobno czosnek, papryczkę chilli i stary na tarce imbir i skórkę z limonki. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i przekładamy masę do mięsa, wbijamy jajko, wlewamy trochę wody i starannie wyrabiamy mięso – tak aby składniki dobrze się połączyły. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy raz jeszcze. Czasami zdarza mi się, że muszę jeszcze raz dosypać wszystkich przypraw bo nie są one wyczuwalne ( a w tych pulpecikach powinny być ), więc jeśli są mało wyraziste dodajemy soli, pieprzu, cuminu i garam masala.

Lekko wilgotnymi rękami z wyrobionego mięsa formujemy pulpeciki. Każdy przed obsmażeniem lekko oprószamy mąką i obsmażamy na patelni partiami na złoty kolor. Obsmażone pulpeciki przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.
Sos: cebule kroimy w drobna kostkę, przesmażamy ją na patelni razem z posiekanym czosnkiem , papryczką chilli i pokrojonym w paski imbirem – smażymy 1 minutę, dodajemy przyprawy i smażymy kolejną. Do przesmażonym przypraw dodajemy obsmażone pulpeciki zalewamy wszystko bulionem i mlekiem kokosowym i dusimy na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy pomidory i dusimy jeszcze 15 -30 minut . Sos doprawiamy do smaku sokiem z limonki, brązowym cukrem, solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną kolendrę i serwujemy gorący z ryżem jaśminowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna30 14.06.2015 21:30
Świetny pomysł na obiad
RenataZ-et 14.06.2015 18:31
Rewelacyjny pomysl
Aleksandra/Olcia 14.06.2015 17:33
ciekawe smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak