Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki w sosie koperkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa ok.400 gram
marchewka 1
jajko 1
koperek pęczek
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól
pieprz
Papryka ostra mielona Prymat
mąka do panierowania
woda 1 litr
kostki rosołowe 2
mleko 1/2 szklanki
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie koperkowym

Kroki postępowania

1
Łopatkę wieprzową mielimy przez maszynkę na mielone.
Krok 1 - Pulpeciki w sosie koperkowym  foto
2
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do mięsa.
Krok 2 - Pulpeciki w sosie koperkowym  foto
3
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy 1/3 drobno posiekanego koperku, bułkę tartą i przyprawy do smaku.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Pulpeciki w sosie koperkowym  foto
4
Z mięsa forujemy nie za duże pulpeciki.
Krok 4 - Pulpeciki w sosie koperkowym  foto
5
Wodę zagotowujemy z kostkami rosołowymi i pozostałym posiekanym koperkiem.
Krok 5 - Pulpeciki w sosie koperkowym  foto
6
Pulpety obtaczamy w mące.
Krok 6 - Pulpeciki w sosie koperkowym  foto
7
Do gotującego się bulionu wkładamy pulpeciki. Gotujemy ok. 25 minut.
Po tym czasie sos z pulpetami zagęszczamy mąką wymieszaną z mlekiem.
Krok 7 - Pulpeciki w sosie koperkowym  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak