Pulpeciki w sosie koperkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    ok.400 gram
  • marchewka

    1
  • jajko

    1
  • koperek

    pęczek
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • mąka

    do panierowania
  • woda

    1 litr
  • kostki rosołowe

    2
  • mleko

    1/2 szklanki
  • mąka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pulpeciki w sosie koperkowym  foto
Łopatkę wieprzową mielimy przez maszynkę na mielone.
Krok 2 - Pulpeciki w sosie koperkowym  foto
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do mięsa.
Krok 3 - Pulpeciki w sosie koperkowym  foto
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy 1/3 drobno posiekanego koperku, bułkę tartą i przyprawy do smaku.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Pulpeciki w sosie koperkowym  foto
Z mięsa forujemy nie za duże pulpeciki.
Krok 5 - Pulpeciki w sosie koperkowym  foto
Wodę zagotowujemy z kostkami rosołowymi i pozostałym posiekanym koperkiem.
Krok 6 - Pulpeciki w sosie koperkowym  foto
Pulpety obtaczamy w mące.
Krok 7 - Pulpeciki w sosie koperkowym  foto
Do gotującego się bulionu wkładamy pulpeciki. Gotujemy ok. 25 minut.
Po tym czasie sos z pulpetami zagęszczamy mąką wymieszaną z mlekiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat