Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PULPECIKI W OCCIE

4.0
(27)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zalewa octowa (proporcje)

ocet 1 szklanka
woda 2,5 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarenka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 ziaren
cukier kryształ 5 łyżek
sól 2 łyżki

pulpeciki

mięso mielone 1,2 k9
cebula biała 4 sztuki

Porada

Proporcje zalewy podwoiłam - wyjdą 2 słoiki litrowe. Gdy pulpety w słoiku ostygną, na wierzchu wytrąci się smalczyk. To normalny objaw, ponieważ podczas gotowania tłuszcz z kotlecików dostał się do zalewy, a że jest to tłuszcz zwierzęcy, stężeje.

Przepis i sposób przygotowania na: PULPECIKI W OCCIE

Z mięsa mielonego, bez żadnych dodatkowych składników, toczę malutkie
kuleczki. Cebulę kroję w cienkie piórka.
Z pozostałych składników gotuję zalewę. Kiedy zacznie bulgotać, wrzucam
cebulę i pulpeciki. Gotuję do momentu, aż wypłyną, zmienią kolor na szary
i w środku, po sprawdzeniu, będą już dostatecznie ugotowane.
Po wystudzeniu przelewam do słoika i zakręcam. Nie zagotowuję.
Tak przygotowane pulpeciki można trzymać w lodówce maksymalnie
dwa tygodnie. Można je również spasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 01.05.2014 10:20
Bardzo ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak