Pulpeciki w delikatnym sosie serowo-pomidorowym

Pulpeciki w delikatnym sosie serowo-pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Zapewniam, że takie pulpeciki posmakują zarówno dzieciom - jak i dorosłym. A sos jest niezwykle delikatny, odrobinę kremowy, czyli jednym słowem po prostu... przepyszny!

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pulpeciki:

  • mięso mielone

    400 gram
  • bułka namoczona w mleku

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • jajko

    1 sztuka
  • majeranek

    1 łyżka
  • koperek suszony

    0.5 łyżeczki
  • papryka ostra

    0.5 łyżeczki
  • papryka słodka

    0.5 łyżeczki
  • sól

    0.75 łyżeczki
  • pieprz

    0.25 łyżeczki

Ponadto:

  • olej

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    10 łyżek
  • liście laurowe

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    3 ziarna

Sos:

  • żółty ser

    50 gram
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • sól

    3 szczypty
  • pieprz

    3 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Mięso dokładnie wyrobić z bułką odciśniętą z mleka, jajkiem, cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz przyprawami. Masę mięsną doprawić do smaku i uformować z niej kuleczki - u mnie wielkością przypominające orzech włoski. Każdą kulkę obtoczyć w mące. Do garnka z około 2 litrami wrzątku dodać liście laurowe, ziele angielskie i delikatnie włożyć pulpety. Całość gotować przez około 10 minut.

Po tym czasie pulpety wyjąć z wody. Przygotować sos. 1/2 szklanki wody z garnka wymieszać z serem uprzednio startym na drobnych oczkach tarki oraz koncentratem pomidorowym. Mieszankę połączyć z wywarem i mieszając podgrzewać do momentu połączenia się składników oraz zgęstnienia sosu. Gotowy sos doprawić do smaku i z powrotem umieścić w nim pulpeciki.

(Gdy sos będzie za rzadki można go zagęścić odrobiną mąki, ale u mnie nigdy nie ma takiej potrzeby.)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

29.01.2019 21:47
Apetyczne i lekkie pulpeciki. Podoba mi się to, że można je przygotować bez smażenia.

bietka

09.01.2019 18:17
Jak dla mnie idealny obiadek : )

Bożena Matuszczyk

09.01.2019 16:52
Smakowite danie;)

Babeczka35

09.01.2019 14:02
Bardzo smaczny obiadek. Moje smaki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat