Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki w aksamitnym sosie pomidorowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pulpety

mięso mielone 1/2 kg
bułka czerstwa 1 szt
jajko 1 szt
żółty ser starty 1 łyż
sól
pieprz
Czosnek suszony Prymat
tłuszcz do smażenia

Sos

pomidory 1 kg
cebula 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat
sól
pieprz
bazylia
oregano
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 szt
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w aksamitnym sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
Bułkę namaczamy w wodzie i dobrze odciskamy. Dodajemy do mięsa mielonego wraz z jajkiem, serem i przyprawami do smaku. Zagniatamy. Formujemy pulpeciki i obsmażamy z każdej strony na wolnym ogniu. Przekładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym.
Krok 1 - Pulpeciki w aksamitnym sosie pomidorowym foto
2
Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na oliwię. Dodajemy paprykę. Pomidory parzymy i ściągamy skórkę. Usuwamy pestki a miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Całość przyprawiamy do smaku.
Krok 2 - Pulpeciki w aksamitnym sosie pomidorowym foto
3
Pomidory dusimy kilka minut na wolnym ogniu. Następnie wyjmujemy liście laurowe. A pomidory miksujemy na gładki sos (można również przetrzeć przez sito). Sos podgrzewamy. Do sosu dodajemy pulpety i całość zagotowujemy. Gotujemy kilka minut na wolnym ogniu.
Smacznego!
Krok 3 - Pulpeciki w aksamitnym sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 30.10.2015 09:15
ślicznie dziękuje
irenka 29.10.2015 18:17
pyszne jedzonko,lubię
Madzai 29.10.2015 09:14
Ale smaczne
Damiano
Damiano 29.10.2015 08:33
bardzo smaczne
Aannkaa82 29.10.2015 08:10
Apetyczne mięsko :)
Agata3 28.10.2015 21:42
pychotka :)
Bernadeta1 28.10.2015 19:07
pyszny obiad
gosia1988 28.10.2015 18:55
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak