Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki ryżowo marchewkowe z serem i sosem z grzybów leśnych

5.0
(40)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na pulpeciki

ryż basmati 200 g
marchewka 2-3 szt
ser mozarella 100 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
posiekane listki tymianku 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól
pieprz
olej do smażenia

Składniki na sos z grzybów leśnych

kurki 250 g
grzyby suszone 30 g
cebula 2 szt
śmietanka 12-procentowa 50 ml
masło 2 łyżki
ząbki czosnku 2 szt
posiekane listki tymianku 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki ryżowo marchewkowe z serem i sosem z grzybów leśnych

Kroki postępowania

1
Przygotowanie sosu z grzybów leśnych:

Grzyby suszone płuczemy, zalewamy wodą (wody musi być 2 razy więcej niż grzybów ok. 600 ml) i gotujemy ok. 40 minut aż grzyby będą miękkie. Po ugotowaniu i odcedzeniu grzybów nie wylewamy wywaru grzybowego, w którym gotowaliśmy grzyby – dodamy go sosu!

Kurki czyścimy i płuczemy, jeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na 2 łyżkach masła aż się zeszkli. Dodajemy kurki i ugotowane suszone grzyby. Pod koniec smażenia dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i smażymy jeszcze ok. 3 minut. Do miseczki odkładamy 4 łyki podsmażonych grzybów, dodamy je pulpecików. Do pozostałych grzybów dodajemy wywar grzybowy i śmietankę i dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec posypujemy świeżym tymiankiem (ok. 1 łyki). Można również zagęścić sos łyżką mąki rozbełtaną niewielką ilością wody jeśli jego konsystencja nie będzie odpowiednia.
Krok 1 - Pulpeciki ryżowo marchewkowe z serem i sosem z grzybów leśnych foto
2
Przygotowanie pulpecików ryżowo marchewkowych:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z ryżem. Następnie dodajemy 4 łyżki podsmażonych grzybów z cebulą, 2 łyżki bułki tartej, świeży tymianek (1 łyżka), granulowany czosnek i cebulę i ser mozzarella pokrojony w drobną kostkę. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem, wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolita masę. Formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krok 2 - Pulpeciki ryżowo marchewkowe z serem i sosem z grzybów leśnych foto
3
Pulpeciki podajemy z sosem z grzybów leśnych udekorowane gałązką świeżego tymianku.
Krok 3 - Pulpeciki ryżowo marchewkowe z serem i sosem z grzybów leśnych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 06.12.2014 17:44
pyszne pulpeciki!
Grazyna0211 06.12.2014 13:43
fajna propozycja na obiad
Skotka 05.12.2014 22:04
Świetny pomysł:)
Renataj 05.12.2014 21:57
Smakowity pomysł - aż zrobiłam się głodna:)
Lucan 05.12.2014 21:21
zjadłbym:)
as28 05.12.2014 20:47
super pulpety i świetny sos
Betina#45 05.12.2014 19:45
smacznie przyrządzone ;)
monika141 05.12.2014 17:31
pyszne jedzonko
Jadwiga/Jaga85 05.12.2014 17:25
Pyszne danie!
Kuchenka 05.12.2014 16:46
rewelacyjnie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak