Pulpeciki ryżowo marchewkowe z serem i sosem z grzybów leśnych

Pulpeciki ryżowo marchewkowe z serem i sosem z grzybów leśnych

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na pulpeciki

  • ryż basmati

    200 g
  • marchewka

    2-3 szt
  • ser mozarella

    100 g
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • bułka tarta

    1/2 szklanki
  • posiekane listki tymianku

    1 łyżka
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Składniki na sos z grzybów leśnych

  • kurki

    250 g
  • grzyby suszone

    30 g
  • cebula

    2 szt
  • śmietanka 12-procentowa

    50 ml
  • masło

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • posiekane listki tymianku

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pulpeciki ryżowo marchewkowe z serem i sosem z grzybów leśnych foto
Przygotowanie sosu z grzybów leśnych:

Grzyby suszone płuczemy, zalewamy wodą (wody musi być 2 razy więcej niż grzybów ok. 600 ml) i gotujemy ok. 40 minut aż grzyby będą miękkie. Po ugotowaniu i odcedzeniu grzybów nie wylewamy wywaru grzybowego, w którym gotowaliśmy grzyby – dodamy go sosu!

Kurki czyścimy i płuczemy, jeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na 2 łyżkach masła aż się zeszkli. Dodajemy kurki i ugotowane suszone grzyby. Pod koniec smażenia dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i smażymy jeszcze ok. 3 minut. Do miseczki odkładamy 4 łyki podsmażonych grzybów, dodamy je pulpecików. Do pozostałych grzybów dodajemy wywar grzybowy i śmietankę i dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec posypujemy świeżym tymiankiem (ok. 1 łyki). Można również zagęścić sos łyżką mąki rozbełtaną niewielką ilością wody jeśli jego konsystencja nie będzie odpowiednia.
Krok 2 - Pulpeciki ryżowo marchewkowe z serem i sosem z grzybów leśnych foto
Przygotowanie pulpecików ryżowo marchewkowych:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z ryżem. Następnie dodajemy 4 łyżki podsmażonych grzybów z cebulą, 2 łyżki bułki tartej, świeży tymianek (1 łyżka), granulowany czosnek i cebulę i ser mozzarella pokrojony w drobną kostkę. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem, wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolita masę. Formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krok 3 - Pulpeciki ryżowo marchewkowe z serem i sosem z grzybów leśnych foto
Pulpeciki podajemy z sosem z grzybów leśnych udekorowane gałązką świeżego tymianku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kasienka23

06.12.2014 17:44
pyszne pulpeciki!

Grazyna0211

06.12.2014 13:43
fajna propozycja na obiad

Skotka

05.12.2014 22:04
Świetny pomysł:)

Renataj

05.12.2014 21:57
Smakowity pomysł - aż zrobiłam się głodna:)

Lucan

05.12.2014 21:21
zjadłbym:)

as28

05.12.2014 20:47
super pulpety i świetny sos

Betina#45

05.12.2014 19:45
smacznie przyrządzone ;)

monika141

05.12.2014 17:31
pyszne jedzonko

Jadwiga/Jaga85

05.12.2014 17:25
Pyszne danie!

Kuchenka

05.12.2014 16:46
rewelacyjnie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat