Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki po meksykańsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 50 dag
bułka 1 szt.
cebula 1 szt.
jajko 1 szt.
pietruszka zielona 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Bułka tarta klasyczna Prymat 50 g
papryka konserwowa 2 szt.
cebula 2 szt.
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
zioła 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki po meksykańsku

SOSIK: Cebule kroimy w mniejsze piórka, wrzucamy na patelnie z olejem, smażymy aż do będą szkliste. Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do zeszklonej cebulki. Zlewamy przecierem lub koncentratem i dusimy aż warzywa będą miękkie. Śmietanę mieszamy z ostrą papryką i dodajemy do całości. Doprawiamy pieprzem, bazylią, swoimi ulubionymi przyprawami;) Sos ma wyjść średnio gęsty. W czasie duszenia się warzyw, możemy zabrać się za przygotowanie pulpecików.
MIĘSKO: Do mięska dodajemy namoczoną odciśniętą bułkę, drobno posiekaną cebulkę, natkę, wbijamy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i formujemy nieduże kulki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron. Usmażone mięsko przekładamy na suchą patelnię, zalewamy sosem i chwilkę dusimy pod przykryciem, aby pulpeciki naszły pomidorowym aromatem:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rogalik 24.08.2011 20:59
dobre
irenka 04.04.2011 18:34
ciekawy przepis
pawel6 05.02.2011 14:36
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak