Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki nadziewane orzechami i burakami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone indycze 500 g
buraki 2 szt
orzechy włoskie 14 szt
jajko 2 szt
cebula biała 1/2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia
masło klarowane 2 łyżeczki
chrzan tarty 1 łyżeczka
olej do smażenia
kostka rosołowa 1 szt
sól
Pieprz biały mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki nadziewane orzechami i burakami

Buraczki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przesmażamy na dwóch łyżeczkach masła klarowanego, a następnie dodajemy chrzan, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy, aż buraczki zmiękną, w razie potrzeby podwalając wodą. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. pozostawiamy do wystygnięcia. Z mięsa, jajek, bułki tartej i drobno poszatkowanej cebuli zagniatamy masę na pulpety. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Z masy formujemy niewielkie placuszki. na środek każdego wykładamy małą łyżeczkę buraczków i kładziemy połówkę orzecha włoskiego. Zlepiamy i formujemy pulpecik. Pulpeciki smażymy na oleju na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy bulionem z kostki rosołowej (500ml), dodajemy 2 listki liścia laurowego i dusimy na wolnym ogniu przez 12-15 minut od czasu do czasu delikatnie przewracając pulpeciki. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 15.05.2014 20:21
Rewelacyjny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak